Newsflash

Zorgeloze vakantie

Tips voor een zorgeloze vakantie : Zorgeloze vakantie


Veilig online winkelen …

Vanaf 20-06-2018 lanceert EC3 (European Cyber Crime Centre) van EUROPOL een sensibiliseringscampagne over veilig online winkelen met tips en advies om geen slachtoffer te worden van fraude. De campagne loopt tot en met 22 juni.
In het kader van deze campagne werd, in de verschillende Europese talen, een flyer met ‘gouden regels’ voor veilig online winkelen opgesteld.

U kan deze gouden regels hier terugvinden in het Nederlands. Veilig online winkelen


Camerabewaking

De camerawet voorziet in een aangifte bij de politie en het bijhouden van een register.
Sinds 06 juni 2018 is de aangifte mogelijk en dient te gebeuren via www.aangiftecamera.be

Hier kunt u een handleiding vinden  Aangifte camerabewakingssysteem


Teruggevonden fietsen

De teruggevonden fietsen binnen onze politiezone kan je bekijken op onze website.  Inbraakpreventie

Voor een zicht op de teruggevonden fietsen per provincie, kan men terecht op de website www.gevondenfietsen.be  Teruggevonden fietsen nationaal


Helpt u online oplichting mee te voorkomen?

Fraude, bedrog en misleiding. Het is helaas iets van alle tijden… Oplichters worden steeds inventiever en slaan de laatste jaren massaal toe op het wereldwijde web. Ook daar azen ze op slechts één ding: ze lokken slachtoffers in de val en gaan aan de haal met hun centen.


Campagne tegen online fraude

Online fraude ondermijnt de samenleving, creëert een gevoel van wetteloosheid en doet het vertrouwen in e-commerce dalen. Net zoals u, vinden wij het belangrijk dat mensen op een fijne manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen.


Het is dan ook van kapitaal belang om de Belgische bevolking wakker te schudden en te waarschuwen voor de risico’s. Alleen zo kunnen we malafide webpraktijken een halt toeroepen. Daarom lanceert de FOD Economie, in samenwerking met de FSMA en Wikifin, een sensibiliseringscampagne met als centrale boodschap:

“Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook”.

Drieledige focus

Onze campagne zet drie specifieke vormen van online fraude uitdrukkelijk in de spotlights om de burger zo goed mogelijk te informeren.


We starten begin juni met 
fraude met cryptomunten. Die kan verschillende vormen aannemen, maar het mechanisme blijft identiek: er worden buitensporige winsten beloofd, maar de effectieve uitbetaling blijft achterwege.

Na de zomer richten we ons meer specifiek op 
online beleggingsfraude, waarbij geïnvesteerd wordt in niet-bestaande fondsen en steeds een nieuwe inleg gevraagd wordt.

In het najaar komt
 vriendschapsfraude aan bod. Hierbij wordt er online eerst een vertrouwensband gesmeed, om nadien geld te ontfutselen.

Bij elke soort online oplichting is het resultaat helaas hetzelfde: het nietsvermoedende slachtoffer betaalt, maar ziet zijn geld nooit terug. “Laat je niet misleiden en zorg ervoor dat je weet met wie je te doen hebt”, daar hameren we met klem op.


Warme oproep tot steun

Het welzijn en de veiligheid van de bevolking liggen u ongetwijfeld ook na aan het hart. We kunnen uw steun dan ook goed gebruiken om onze campagne beter bekend te maken bij alle burgers. Laten we samen oproepen om steeds alert te blijven én elk geval van fraude te melden via 
www.temooiomwaartezijn.be.

Zo staan we meteen ook sterker tegen online oplichters en verhinderen we dat anderen in dezelfde val lopen.


Help de boodschap te verspreiden

Op 
www.temooiomwaartezijn.be hebben we speciaal voor u kant-en-klaar campagnemateriaal klaargezet zoals aangepaste affiches, headers en teksten voor nieuwsbrieven en een e-mailhandtekening. U kunt ze snel en eenvoudig downloaden en via uw eigen kanalen verspreiden. Bovendien zit de website boordevol concrete info over fraude, tips en tricks, getuigenissen van slachtoffers, enz.
En op de 
Facebook-pagina van FOD Economie vindt u geregeld updates over de campagne: deel ze zeker met uw netwerk!

Bedankt alvast voor uw engagement.